همه چی اینجا پیدا میشه

کلیه مطالب برتر جهان

همه چی اینجا پیدا میشه

کلیه مطالب برتر جهان

همه چی اینجا پیدا میشه

برترین مطالب از سراسر جهان

  • ۰
  • ۰

اخذ به شفعه

اخذ به شفعه به زبان ساده : ماده ۸۰۸ قانون مدنی مقرر میدارد هرگاه مال غیرمنقول قابل تقسیمی بین دو نفر مشترک باشد و یکی از دو شریک حصه خود را به قصد بیع به شخص ثالثی منتقل کند، شریک دیگر حق دارد قیمتی را که مشتری داده است به او بدهد و حصه مبیع را تملک کند. این حق را حق شفعه و صاحب آن را شفیع می گویند.

 

شرایط حق اخذ به شفعه

با عنایت به ماده مرقوم شرایط ایجاد حق شفعه به شرح ذیل می باشد :

۱-وجود مال غیر منقول مشاع: حق شفعه نسبت به اموال غیر منقول ذاتی ایجاد می شود و اختصاص به املاک دارد. برای ایجاد حق شفعه، شراکت در زمین باید وجود داشته باشد. اشاعه ممکن است در زمین تنها باشد یا زمینی که در آن اعیانی یعنی ساختمان و درخت، وجود دارد.

 

اخذ به شفعه | حق شفعه | تعریف اخذ به شفعه | شرایط حق شفعه | حق شفعه در آپارتمان

 

اگر دو نفر فقط در ساختمانت و درخت شریک باشند و زمین متعلق به آنان نباشد، یعنی تنها اعیانی مشاع باشد، حق شفع ایجاد نمیشود. در این باره ماده ۸۰۹ مقرر می دارد: هرگاه بنا و درخت بدون زمین فروخته شود حق شفعه نخواهد بود.

قانون استثنائا در یک مورد بدون اینکه اشاعه در مالکیت مال غیر منقول وجود داشته باشد قایل به وجود حق شفعه شده است. در این باره ماده ۸۱۰ قانون مدنی مقرر می دارد: اگر ملک دو نفر در ممر یا مجری مشترک باشد و یکی از آن ها ملک خود را با ممر یا مجرای بفروشد، دیگری حق شفعه دارد، اگرچه در ملک خود، مشاعا شریک نباشد، ولی اگر ملک را بدون ممر یا مجری بفروشد، دیگری حق شفعه ندارد.



ماهیت حقوقی حق شفعه

بنابراین میبینیم قانون مدنی در این ماده استثنائا با اینکه دو طرف در زمین با هم شریک نیستند فقط به دلیل وجود راه عبور یا مجرای مشترک، به هر یک از دو مالک مجاور حق داده است، اگر مالک دیگر ملک خود را فروخت، بتواند با اخذ به شفعه  ملکاختصاصی فروخته شده مالک دیگر را تملک نماید.

 

حق شفعه در آپارتمان

همچنین اگر آپارتمانی دو واحد داشته باشد و مالک یکی از واحد ها ، آپارتمان شخصی خود را بفروشد و به جهت آنکه این دو آپارتمان در ممر و مجری مشترک می باشند، مالک آپارتمان دیگر حق شفعه پیدا می کند.

اخذ به شفعه | حق شفعه | تعریف اخذ به شفعه | شرایط حق شفعه | حق شفعه در آپارتمان

 

۲- مال غیر منقول ذاتی بین دو شخص مشترک باشد: حق شفعه زمانی به وجود می آید که مال غیرمنقول دارای دو شریک باشد نه بیشتر. ملاک در محدود بودن اشاعه میان دو شریک، زمان ایجاد حق شفعه است نه در زمان اجرای آن

۳-مال غیر منقول مشاع باید قابل تقسیم باشد: یعنی اینکه ملک قابل افراز باشد. ملکی که جریان ثبتی آن خاتمه یافته مرجع تشخیص قابل افراز بودن آن اداره ثبت محل وقوع ملک است، در غیر این صورت دادگاه می باشد. بنابراین اگر ملک، غیرقابل افراز تشخیص گردد حق شفعه ایجاد نمی شود.

۴- یکی از دو شریک سهم خود را به قصد بیع به شخص ثالثی انتقال دهد: تنها زمان یکه یکی از دو شریک تمام یا قسمتی از سهم خود را بفروشد، برای شریک دیگر، حق شفعه به وجود می آید. لذا اگر یکی از شرکا، سهم خود را با هر معامله ای غیر از بیع منتقل نماید، حق شفعه ایجاد نمیشود.اعم از آنکه سهم خود راهبه یا صلح یا معاوضه کند یا حتی مهریه همسر خود قرار دهد. بنابراین حق شفعه از احکان اختصاصی بیع است.


برای مطالعه ادامه این مطلب به سایت موسسه حقوقی حامی دادگستر ساعد مراجعه کنید و یا با کلیک بر روی اخذ به شفعه


در صورت هر گونه سوال با ما در تماس باشید : مطهری-خیابان علی اکبری- کوچه آزادی پلاک53 طبقه 3 واحد 5 

شماره تماس : 88523496

  • ۹۸/۰۱/۲۰
  • فرشاد یعقوبی

اخذ به شفعه

حق شفعه

موسسه حقوقی

نظرات (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی